tisdag 6 oktober 2009

6 kilo gös, Kauko skrattar nog fortfarande


Hämtade (köpte) en 6-kilos gös idag, fångad på nät inatt, 8 cm maskor. Gös kostar 190 kr kilot på Torghallen i Askersund, och jag gav mindre än hälften förstås. Men ändå, vilket jobb, noggrannt planerat på telefon med Patrik: Fileas och steks panerat , serveras med hemlagad remouladsås och kokt potatis. OK så långt bra. Väl på plats med två skärbrädor i rad på bänken , visar det sig att normala köksverktyg inte duger. Filékniven var ett skämt, saxen låste sig i käken. Att filéa en 6-kilos är ingen lek. Ner i källarn efter plåtsaxen, så börjar det lossna. Mycket jobb.


Stekte en halv kvarts file till middag. Helt ok, saltkaret är alltid viktigt dock. Mesta ligger i frysen nu.


Torskfilé (fiskad i rättvist vatten) är mer lätthanterlig. Filead och djupfryst. Och lättskuren i bitar. Och kokad i saltat vatten, serverad med äggsås och kokt. Men gösen är ju en delikatess. eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar